Kysymyksiä & vastauksia

 


Kuva: minä

Tjena! (Ruotsia taas kerran) Kysyin joskus... joskus pari postausta sitten kysymyksiä Q&A-postaukseen, koska sellaista on välillä kysytty ja sellaisia on kiva kirjoittaa. Jaoin tämän nyt kahteen osaan, koska no, pelkkä tämä osa on yli 6 sivua pitkä... Toivottavasti tätä on kiva lukea, olisin tosi kiitollinen jos lukisit 🖤


Jos et saisi valita minkäänlaista sinistä, mikä oisi sun lempiväri? / Mikä on sun lempiväri sinisen jälkeen? (Ja nyt lasken kaikki siniset siniseksi, eli vastaa joku muu väri! 😉)

Varmaankin musta. Se on sellainen yön ja pimeyden väri, mikä kiehtoo minua kovasti 🖤 Tummat värit ovat muutenkin mieleeni :)


Mihin maahan sä haluaisit matkustaa?

Isoon-Britanniaan. Siellä on kaikkia hienoja nähtävyyksiä ja paikkoja, ja haluaisin niin paljon käydä Lontoossa, myös ihan vain yleissivistyksen jos ei kaiken muun vuoksi! + Lontoossa on myös ne Harry Potter -studiot, joilla ymmärrettävästi haluaisin käydä 😅 Iso-Britannia vain vaikuttaa niin hienolta, toivottavasti pääsisin sinne joskus!


Sun pitää syödä pelkästään jotain ruokaa viikko, mitä?

Ai jotakin ruoka-ruokaa, että Castellon valkohomejuusto ei käy? :( Ehkä ruisleipä sulatejuustolla. Neljä ruisleipää = pääruoka, kaksi ruisleipää = ilta- tai aamupala ja yksi ruisleipä = välipala. Ja ruisleipä sulatejuustolla maistuu ihan erilaiselta riippuen siitä, onko se sulatettu mikrossa vai ei, joten myös vaihtelu onnistuu. 😂


Miten sä kuvailisit sun huonetta?

Se on sinisävyinen, usein siisti ja melko minimalistinen verrattuna monien ikäisteni huoneisiin. Se on keskikokoinen ja ’isoja kalusteita’ siellä on sänky, senkki (senkki ei kuulosta oikealta sanalta… sellainen matalahko kaappi, jonka päällä voi pitää myös tavaroita?), työpöytä (jonka päällä seinässä on kirjahyllyni), vaatekaapit & nojatuoli. Huoneeni on oikeastaan tosi kiva – meille on kylläkin tulossa remontti, jossa huoneeni vaihtaa sitten paikkaa :/


Mikä on sun suosikki muu-kuin-lukuaineista?

Mitä niitä edes on? Musiikki, kuvis, liikunta, käsityö. Viime vuonna olisin vastannut ehdottomasti musiikki, mutta tänä vuonna en ole varma. Se johtuu varmaan siitä, että joka toisella tunnilla on nokkahuilun soittoa – ja SE jos mikä on kamalaa. Vastaan tekstiilikäsityö. Se on kivaa ja usein aika helppoa. Mutta älkää sekoittako sitä puukäsityöhön. Se ei ole kivaa eikä helppoa.


Osaatko sä uida hyvin?

En. Opin uimaan vasta tänä vuonna oikeasti, ja vaikka nyt kyllä osaan uida, en silti sanoisi hyvin. Tai no, pystyn YKSIN ILMAN MUITA ALTAASEEN HYPPIVIÄ JA ROISKIVIA IHMISIÄ uimaan sen 25 metriä pitkän altaan päästä päähän, mutta en koulu-uinneissa. Ja ne kaikki altaaseen hyppäämiset, hyi – kuudesluokkalaisten odotettu uintitaito on aika korkea, ”hypätkää ensin pelastushypyllä syvään altaaseen ja uikaa sitten selkäkrooli toiseen päähän”.


Mitä biisiä kuuntelit viimeksi?

Pehmoainon ikuinen virta -nimistä laulua, joku suositteli sitä. Sitä ennen varmaan jotakin Taylor Swiftilta, koska Ester on täysin Taylor Swift -addiktoitunut ja haluan kuulla, mitä se poroseni siellä fanittaa :)


Mp sade?

Ihanaa, sekä asiana että sanana! Sateen ropinaa on niin kiva kuunnella, ilma tuoksuu sateella niin ihanalta ja se on vain ihanaa 💙 Sade on myös yksi suosikkisanoistani – aloin taas kerran listaamaan kauniita sanoja vihkooni...


Mitä toivot joululahjaksi?

Kaksi voi säilyttää salaisuuden -kirjaa, lahjakorttia KappAhliin tai johonkin muuhun vaatekauppaan, jotain kivaa neulepaitaa, BodyShopin käsirasvaa, lahjakorttia Suomalaiseen tai Akateemiseen kirjakauppaan? Tällainen olisi tämänhetkinen toivelistani!


Mikä on sellainen asia, jonka sä toivoisit ihmisten tietävän susta?

Ainakin se, että olen oikeasti aika hauska tyyppi, eli ’asiallisuus’ (jossa selvästikin on jotakin vikaa t. Lini ja Oippa) ja ihan hyvät kouluarvosanat eivät sulje sitä pois. Ja sitten on jotakin asioita, joita en halua kertoa täällä. Mahtava kysymys, muuten!


Osaatko sä morsea, braillea tai viittomakieltä tai haluisitko oppia?

*Ei todellakaan katsonut juuri netistä, mikä on braille* Osaan morsettaa S-O-S, lasketaanko? Piste-piste-piste, viiva-viiva-viiva, piste-piste-piste. No joo, olisi oikeasti kiva oppia jonkin verran viittomakieltä!


Kysy sun pikkusiskolta terveisiä tähän :)

”*siskon nimi*, sano terveisiä mun blogin Q&A:han, kun Olivia laitto sellasen kysymyksen?”
”Terveisiä.”

Tajuatte ehkä nyt, mihin Nooran näsäviisaus Isosiskon elämässä perustuu.


Jos saisit jättää vain yhden tuntemistasi ihmisistä elämääsi, kuka hän olisi?

En ihan todella osaa vastata tähän. Perhe ja läheisimmät muut sukulaiset & ystävät? Sen enempää en osaa tiivistää… Niin moni ihminen on minulle niin tärkeä!


Mitkä ovat mielestäsi sinun huonoimpia puoliasi, entä parhaimpiasi?

Huonoimpia puoliani ovat varmasti se, etten osaa olla väärässä, itsekriittisyys ja noh, hieman liiallinen sarkastisuus ja näsäviisaus 😅 Sitä ei välttämättä netin välityksellä huomaa, en tiedä, mutta IRL (vihaan lyhennettä IRL mutta käytän sitä itse) sen huomaa… Parhaimpia puoliani omasta mielestäni on ainakin se, että uskallan olla omanlaiseni huolimatta muiden mielipiteistä :)


Kuvaile huonettasi kolmella sanalla.

Sininen, järjestelmällinen, annimainen. (En vieläkään oikein tiedä, mitä mieltä olen annimainen-sanasta, mutta se sopii tähän!)


Mitä ilman et voisi elää? (Jos nyt ruokaa, vettä ja nukkumista ei lasketa!)

Läheisiäni, kirjoittamista ja kirjoja. Ehdottomasti. Elämä olisi niin tylsää, turvatonta ja ahdistavaa ilman läheisiäni, kirjoittamista ei varmaan edes tarvitse selittää – tuntuu, etten todellakaan voisi elää ilman päiväkirjan kirjoittamista, enkä kyllä kaunokirjallisia tekstejäkään. Ja kirjat: mitä ihmettä tekisin kaikki päivät ilman kirjoja? Kirjat ovat… ystäviä.


Mikä on lempilaulusi? Miksi? / Mikä on mielestäsi paras kappale tässä universumissa?

Liikaa kysymyksiä, joihin en osaa vastata… En nyt sanoisi ihan lempilauluiksi, mutta ainakin ABREU:n Yksinäisii kahdestaan, pehmoainon haluun takas mun perhoset & kaukana kotoa, Taylor Swiftin The Very First Night, Vilma Alinan Tanssii Susien & Tulva, jotkut VIIVI:n laulut, etenkin Anniinan Sä et tunne mua & Säröjä ja erittäin monet muut ovat ihania :3


Mitä piirteitä arvostat toisessa ihmisessä?

Luotettavuutta, huolehtivaisuutta (tarkoitan tällä esimerkiksi sitä, että jos toinen on ahdistunut, huolehtii hänestä ja lohduttaa), erilaisuuden suvaitsevuutta ja sitä, että kuuntelee toisen puheita tälle tärkeistä asioista, vaikka nämä asiat eivät itseä kiinnostaisivatkaan.


Jos saisit ottaa minkä tahansa eläimen lemmiksi, minkä ottaisit? (Ja tässä tapauksessa se nyt olisi soveltuva lemmikiksi ja ylipäätään Suomen ilmastoon jne.)

Tylsä vastaus, mutta en yhtään mitään. Rakastan eläimiä todella paljon, mutta lemmikin omistajaksi minusta ei ole. Minulla on ollut jo ihana hamsteri Nöpö, yhteensä 10 akvaariokalaa (9 taistelukalaa ja yksi hieroglyfipleko) sekä yhden kesän koulun pihalta napattu kotilo, ja vaikka kaikki nämä olivat minulle tosi tärkeitä, huolehdin niistä liikaa. Pelkäsin siis koko ajan, että niille tapahtuu jotakin, ja se oli tosi ahdistavaa. Katselen siis mieluummin muiden ihania lemmikkejä ja muistelen omiani 💙


Oletko enemmän itsevarma vai epävarma?

Hmm, itsevarma varmaan.


Introvertti vai ekstrovertti?

En ole kumpikaan, vaan ambivertti. Se tarkoittaa, että olen jotakin siitä välistä! Välillä olen tosi sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut, välillä taas haluan olla yksin ja ihmiset ärsyttävät minua. Viihdyn sekä porukassa että hyvin myös itsekseni.


Mitkä ovat sun tärkeimpiä arvoja?

Vapaus, ihmisten erilaisuuden hyväksyminen, tasa-arvo ja eläinten oikeudet. 💙 Ja moni muu asia, nämä vain tulivat ensimmäisinä mieleen!


Mitkä asiat ärsyttävät sinua?

Joo, olen aika suuri ärsyyntyjä. 🙂 Niitä asioita, jotka ärsyttävät minua, on varmasti kymmeniä, mutta luettelen nyt joitakin! En mainitse tässä esimerkiksi rasismia yms., koska en koe, että ne vain ärsyttäisivät minua. Eli kirjoitusvirheet, pinnalliset ihmiset, huonot kirjat, tyhjän paperin kammoni, se, kun ihmiset eivät ymmärrä jotain minulle tärkeää asiaa, Snapchat & TikTok, englanninkieliset lyhenteet ja sanat, joita tungetaan suomen kieleen (slay, atm, tällaiset), koulunkäynnistä valittaminen, epämukavat vaatteet, väärässä oleminen, opettajat, jotka selittävät opetettavan asian väärin tai kertovat omia mielipiteitään faktoina, koulu-uinnit, Kaikkein paras koulu -laulun laulaminen meidän koulussa (älä yritä ymmärtää, jos et ole luokallani), huonot vitsit…


Mitä odotat eniten joululta?

Sitä tunnelmaa, ja lunta. Koko joulun tunnelma, se ajatus joulusta, on niin ihana – ja lumi, ihanaa myös 


Kuvaile syksyä kolmella sanalla.

Ruska, tunnelmallisuus, lempivuodenaikani 🍂🍁


Vihreä vai keltainen?

Se riippuu niin paljon siitä, millaisesta keltaisesta tai vihreästä puhutaan… No, yleisesti ottaen ehkä vihreä. Sellainen luonnollinen, tumma metsänvihreä on aika ihana väri! Keltaisesta en niinkään pidä, jokin harva pastellinsävyinen keltainen saattaa kelvata.


Onko sinulla joku harrastus, jonka haluaisit aloittaa, mutta sinulla ei ole aikaa?

Ei oikeastaan. Joskus halusin aloittaa kuoron, mutta päätin, etten aloita – se ei tosin riippunut kovinkaan paljoa ajanpuutteesta vaan yksinkertaisesti kiinnostuksen puutteesta...


Onko teillä huonekasveja? Jos on, niin mitä/millaisia?

En ole varma, mikä lasketaan huonekasviksi, mutta arvelen, että se on jokin vihreä kasvi, jota pidetään sisällä. No, sellaisia on paljonkin! Nyt kun katson keittiössä ympärilleni, näen heti jonkun tuollaisen oudon vihreän kasvin, jonka lehdissä on pitkulaisia reikiä, leveälehtisen pikkukasvin, kaksi tosi isoa ja tosi vanhaa kasvia, tuollaisia oudon muotoisia pitkiä kasveja, vahapintaisia kasveja, joku minipalmun näköinen asia… Äidin mukaan meillä on ainakin palmuvehkoja, erilaisia viikunoita, huonekuusi, rahapuu, maijoja, aralia ja kultaköynnös. Ei mitään hajua, mikä noista on mikäkin. Voitte vaikka arvailla, jos on tylsää.


Käytkö ikinä sienestämässä/tykkäätkö sienistä? (en voi olla ainoa…)

En usko, että olet ainoa, Fic, mutta minusta et saa sienikaveria. En ole koskaan ikinä maistanut sientä tai käynyt sienestämässä. Piste. Eikä oikeastaan kukaan perheestänikään, ehkä mummo joskus käy sienestämässä tai jotain…


Jos saisit pelastaa täystuholta kaikki läheisimmät ihmisesi tai kaikki muut maailman ihmiset, kumman tekisit?

Tarkoittaako täystuho muuten tässä kuolemaa, elämän täysin pilalle menemistä vai jotain muuta? No, en osaa vastata. En oikeasti. En voi vastata.


Jos välttämättömiä asioita (esim. nukkuminen, koulussa käynti, syöminen yms.) ei lasketa, mihin käytät päivistäsi eniten aikaa?

Tosi vaikea kysymys! No, todennäköisesti joko läheisten kanssa olemiseen (tosielämässä tai netissä), lukemiseen/kirjoittamiseen tai opiskeluun vapaa-ajalla?


Jos et asuisi Suomessa, missä maassa asuisit, jos saisit valita?

Islannissa, Virossa tai Isossa-Britanniassa. Islanti on aina jotenkin houkutellut, se on sellainen turvallinen ja pieni paikka (älkää kysykö), Viro taas muistuttaa aika paljon Suomea ja Iso-Britannia… haluan sinne niin paljon, että voisin vaikka muuttaa sinne. 😂


Mikä on lempiartistisi/-bändisi?

En osaa sanoa, en yhtään D:


Mitä mieltä olet talvesta?

Talvi on kiva vuodenaika – lumi, joulu, lumi, joulu, siinä perusteluja! Talven pimeys on kiehtovaa, se lumi on edelleen ihanaa (okei, silloin talven lopussa se ei enää ole, koska siihen on jo alkanut kyllästyä), joulu on ihanaa aikaa. Ja pimeys, pimeys! Se on myös ihanaa. 🖤


Minkä väriset perhoset ovat sinun mielestäsi kauniimpia?

Siniset – oliko yllätys, haha 💙 Pidän kyllä kaikenlaisista perhosista, perhoset ovat ihania! Harry Potterin suojeliuksenikin on perhonen. Myös esimerkiksi sitruunaperhoset (ne ovat sellaisia vaaleita keltaisia, muistaakseni?) ja amiraaliperhoset (en osaa selittää väriä, katso netistä, jos et muista) ovat kauniita.


Jos saisit valita oman nimesi, mikä se olisi?

Hauska mihinkään liittymätön fakta: iskäni olisi halunnut, että nimekseni olisi tullut Erika. Erika… onhan se kiva nimi, mutta jollakulla toisella! Itse kysymykseen vastaus: olen niin tottunut Anniin, etten haluaisi vaihtaa sitä. Mutta todella usein mietin, että olisipa nimeni jokin harvinaisempi, joku Halla tai Jade tai Siniyö (senkin nimisiä on Suomessa) tai vaikka Kastehelmi.


Oletko koskaan varastanut jotain?

6-vuotiaana eskarista marmorikuulan. Se oli niin hieno ja makasi lattialla, että päätin napata sen reppuuni. Kotona sitten väitin, että yksi ystäväni antoi sen minulle. Se marmorikuula taitaa olla edelleen jossain… Koin siitä niin huonoa omatuntoa, että melkein naurattaa sitä ajatellessa 😂


Mikä olisi reaktiosi, jos voittaisit koulun juoksukilpailun?

E-r-i-t-t-ä-i-n hämmentynyt, koska a. olen aika hidas, b. koulussani on tosi nopeita tyyppejä ja c. jos siihen ei olisi pakko osallistua, en ikimaailmassa juoksisi julkisesti vapaaehtoisesti…


Kuvaile itseäsi yhdellä sanalla.

Minä. Olenpa fiksu, haha 😂 En vain osaa kuvailla itseäni yhdellä sanalla…


Mikä on suosikkisydänemojisi, jos sinistä sydäntä ei lasketa?

Loogisesti 🖤, koska musta on lempivärini sinisen jälkeen. Violetti sydänkin, 💜, on kiva Lenovon tietokoneella, mutta Applen laitteilla se on ruman sävyinen!


Mikä on suurin toiveesi?

Saako sanoa kolme? No, sanon kuitenkin. Elää onnellinen elämä (tähän sisältyy monta asiaa, haha), muuttaa maailmaa paremmaksi ja kirjoittaa kirja.


Mikä on pahin pelkosi?

Allergiakohtaukseen kuoleminen (olen pähkinäallergikko). Muita asioita, joita pelkään, ovat ei-järjestyksessä läheisen kuolema tai vakava loukkaantuminen, sota, lentokoneiden äänet & lentokoneet ylipäätään (mutta vain silloin, jos en ole itse sellaisen kyydissä), laivat, rekat & traktorit, aseet.


Mikä on hiustenvärisi?

Blondi, vaalea, miten sen haluaakaan sanoa – tosi vaalea joka tapauksessa!


Millaisella kampauksella pidät useimmiten hiuksiasi?

Niin, että ne ovat takaa letillä, mutta suurin osa hiuksista on kuitenkin auki. Se näyttää paljon paremmalta kuin se, että tosi pitkät hiukset olisivat kokonaan auki, vaikka niinkin pidän joskus hiuksiani. Kokonaan kiinni en pidä melkein ikinä, paitsi ehkä jossain uimahallissa tai sisäliikuntatunnilla – se näyttää typerältä, sanoitte  mitä sanoitte!


Mitä syöt useimmiten aamupalalla?

Jotakin jogurttia, vauvojen smoothieita (ne ovat hyviä!), ruisleipää sulatejuustolla? Jokin noista se yleensä on, riippuu päivästä ja siitä, ehdinkö laittaa vaikkapa leipää :)


Mitä iltarutiiniisi kuuluu?

Joskus kahdeksan maissa, viikonloppuna myöhempään, alan syödä iltapalaa. Samalla yleensä luen, haaveilen tai joskus katson jotakin sarjaa, jotain rentoa kuitenkin. Sen jälkeen luen kirjaa/katson sarjaa/haaveilen/mitä olinkaan tekemässä vielä hetken. Sitten pesen hampaani, puhdistan ripsivärin ja kasvot, käyn suihkussa ja menen kirjoittamaan päiväkirjaa huoneeseeni. Joskus luen vielä päiväkirjan kirjoittamisen jälkeen, mutta usein en ehdi, kun aamulla on aikainen herätys kouluun, ja päiväkirjamerkintäni ovat aina romaanin pituisia!


Harrastatko mitään ohjattua?

Juu, harrastan, sanataidekoulua, tämä on toinen vuosi sitä :) Se on tosi kivaa, saan usein sieltä hyviä ideoita tarinoihin!


Mitkä ovat lempiasioitasi huoneessasi?

Kirjahyllyni, koska se on vain ihana sekä symbolisesti että ihan oikeasti, ja ehkä sänkyni? Se on mukava ja tykkään nukkumisesta, haha, ja siinä on päivisin sinisiä tyynyjä, mikä on parasta! 💙


Mikä on lempiherkkusi?

En niin paljoa herkkuja syö – esimerkiksi jäätelöä en syö –, mutta vastaan sellainen Fazerin original laktritsipatukka tai kaupan pakastemutakakku. 😅


Jos kävisit Tylypahkaa tai jotain muuta taikakoulua, kuka olisit J.K Rowlingin luomista hahmoista?

Hermione Granger! Hermione on suosikkihahmoni ja muistuttaa minua tosi monessa asiassa.


Missä kuussa olet syntynyt? (Jos tämä on liian yksityinen kysymys, ei ole pakko vastata.)

En kerro tarkkaa kuukautta, mutta syksyllä joka tapauksessa – onneksi, koska syksy on lempivuodenaikani 🍁


Kerro mielipiteesi ja perustele ne seuraavista urheilulajeista: jalkapallo, ratsastus, koripallo, tanssi, luistelu ja parkour.

Okei… En omaa kokemusta mistään näistä, paitsi jalkapallosta 5-7-vuotiaana, joten älkää sitten odottako minkäänlaisia järjellisiä perusteluja yhtään mihinkään 😂
Jalkapallo: ihan kivalta vaikuttava laji, mutta pelkään palloja enkä ole kovin hyvä juoksemaan, joten en itse sitä harrastaisi. Jalkapallosta ei ole oikein mitään sanottavaa, neutraali mielipide.
Ratsastus: myös varmaankin hyvä laji, jos hevosten hyvinvoinnista huolehditaan oikeasti! Eläinten kanssa tekeminen, se ratsastus ylipäätään, siinä perusteluja… Moni kaverini harrastaa ratsastusta, joten siitä olen näistä kuullut eniten. Ja hyvää olenkin kuullut, paljon! 
😂
Koripallo: yksi kaverini harrastaa koripalloa, ja se on varmasti kivaa, jos sitä osaa, mutta itse melkein inhoan sitä. Pelkään koripalloja PALJON, ja koulun tunnit, joilla pelataan korista, ovat KAMALIA. Ei kukaan syötä minulle ja vain seison nurkassa yrittäen estää palloa lentämästä naamaani. Ja kuitenkin se lentää, ja se sattuu.
Tanssi: tosi kivalta vaikuttava laji! Musiikki liittyy siihen kai vahvasti, ja se vaikuttaa muutenkin hyvältä, mutta tosi vaikealta... Yksi kaverini harrastaa tanssia, ja olen katsonut netistä jotakin tanssiesityksiä, se näyttää hienolta!
Luistelu: luistelusta olen kuullut/lukenut jonkin verran – Linnean ja Ficin takia, haha – ja se kuulostaa kivalta myös, mutta myöskin tosi vaikealta, koska en itse ole luistelussa mitenkään hirveän hyvä. Muodostelmaluisteluesitykset ovat tosi hienoja!
Parkour: ei ehkä mikään suosikkini ajatuksena? En osaa perustella…


Mikä on lempieläimesi?

Oikeastaan kaikki. Usko tai älä, et voi sanoa eläintä, josta en pitäisi! Jos jotakin yksittäisiä on pakko sanoa, ainakin naali ja kotilo.


Mikä on paras yksittäinen kirja? / Mikä on paras lukemasi kirja? / Onko sun mahdollista nimetä yhtä suosikkikirjaa/kirjasarjaa?

En osaa vastata (ihan oikeasti, EN OSAA), joten kerron kaikki yksittäiset suosikkikirjani: Blackout, Kiltin tytön murhaopas, Minä, Simon, Homo sapiens ja kaikki Karen. M. McManuksen suomennetut YA-kirjat. Ne ovat vain… ihania. Blackout on niin mahtava novellikokoelma – etenkin se Yhteensopivat, olen lukenut sen noin 15 kertaa – ja Kiltin tytön murhaoppaassa on ihan mahtava juoni. Minä, Simon, Homo sapiens on kahdella sanalla ihana & suloinen 💙 McManuksesta selitän kohta :)


Entäs sarja?

Sama vastaus kuin edelliseen, en osaa vastata vain yhtä, joten Harry Potter, Runotyttö ja ehkä Suklaamuruset. Ja kirjapareista Jäljellä & Toisaalla. Lukekaa nämä kaikki, olkaa kilttejä, ja tulkaa sitten kertomaan, mitä mieltä olitte!


Lempikirjailija?

En muista kovin monien kirjailijoiden nimiä (hups…), ja luen kirjoja niin monilta eri kirjailijoilta, etten oikein osaa vastata. Ainakin Karen M. McManus. Hänen kirjojensa juonet ovat mahtavia ja jokainen kirja on oikeasti hyvä! 💙 McManuksen hahmot ovat myös upeita. Uskottavia, erilaisia, sellaisia… ihania? Okei, lukekaa vain Yksi meistä valehtelee, Yksi meistä on seuraava, Kaksi voi säilyttää salaisuuden ja Kolme pahan perii, niin ymmärrätte, mitä selitän :)


Jos julkaisisit oman kirjan, mistä se kertoisi? (Ensimmäinen, minkä julkaisisit)

Se olisi novellikokoelma, ehkä, ja kertoisi ainakin nuorista. Nuorten ongelmista, jotakin kirjoittamiseen ja romantiikkaan liittyvää, jotain sellaista? Tällä hetkellä en ole kirjoittamassa yhtäkään kirjaa, joten en tiedä…


Mistä saat inspiraation kirjoituksiisi?

Ihmisistä, luonnosta, muiden teksteistä/kirjoista, inspiraatiopostauksista, kauniista sanoista, ja joskus idea vain pälkähtää päähäni enkä voi sille mitään. Usein autossa istuminen ja illalla sängyssä nukahtamista odottaminen auttavat keksimään idean – kai se on niin, että kun on tylsää, aivot alkavat kehittää jotakin ideoita itsekseen 😅


Mikä olisi aihe, josta et suostuisi kirjoittamaan?

No, en ainakaan halua kirjoittaa sellaisen ihmisen näkökulmasta, joka on asioista aivan eri mieltä kuin minä… Enkä varmaan mitään yli menevää korkeaa fantasiaa, se ei todellakaan ole juttuni muuten kuin joskus jossakin todella hyvissä kirjoissa. Harvoin silloinkin.


Millaisena kirjoittajana näet itsesi 30-vuotiaana? Kirjoitatko silloinkin, teetkö sitä ehkä työksesi vai onko se harrastuksesi?

Kirjoitan silloinkin, se on varmaa. Teenkö sitä työkseni… haluaisin tosi paljon olla aikuisena toimittaja, kirjoittava toimittaja, joten kyllä! Ehkäpä olen 30-vuotiaana kirjoittamassa omaa kirjaa, ehkä olen saanut sen julkaistua. Kirjoitan myös lyhyempiä kaunokirjallisia tekstejä ja päiväkirjaa – en voi kuvitellakaan luopuvani niistä.


Saatko kirjasi etenemään helposti?

Jos tällä tarkoitetaan itse kirjoittamiani ’kirjoja’, en osaa sanoa, koska kirjoitin viimeksi sellaista ’kirjaa’ joskus alkukeväällä, enkä muista siitä tuskin mitään... Jos tällä taas tarkoitetaan kirjojen lukemista, olen tosi nopea lukemaan ja sen takia saan kirjat etenemään tosi helposti.


Tykkäätkö kirjoittaa enemmän runoja/säemuotoista tekstiä vai "normaalia tekstiä" kappalejakoineen?

Molempia yhtä paljon!

Mikä on paras säeromaani, jonka olet lukenut?

Merikki, Paha puuska tai Pimeässä hohtavat tähdet. Merikki on tosi kaunis ja ihana myös, samoin Paha puuska ja Pimeässä hohtavat tähdet on vain… kiva. 💙 Kuulostaa typerältä, mutta en osaa oikein kuvailla sitä muilla sanoilla, vaikka pidänkin siitä tosi paljon.


Oletko joskus lopettanut kirjaa kesken? Jos olet, mikä se oli?

Voi kuule, tosi monta kertaa! Usein käy niin, että lainaan jonkin kirjan kirjastosta ja aloitan sitä, mutta se ei tunnukaan hyvältä aloittamisen jälkeen, joten palautan sen. Joskus tosin lainaan sen parin viikon päästä uudestaan ja luen sen sittenkin. Äkkiseltään tulee mieleen ainakin Mistä valo pääsee sisään, sen luin ehkä puoliväliin, mutta olin jotenkin väsynyt ja se oli joskus viime vuonna, joten en tajunnut puoliakaan sen sisällöstä… Monia muitakin on, mutta en nyt muista nimiä.


Kuinka usein luet kirjaa? (Esimerkiksi kirjastosta lainattua, ei vaikka suomen kielen oppikirjaa.)

Oikeastaan joka päivä – riippuu sitten päivästä, kuinka paljon, mutta joka päivä jonkin verran! Joskus se on kaksi sivua, joskus kokonainen kirja 😅


Mikä on sinusta parasta runojen kirjoittamisessa?

Sanoilla leikittely ja muutenkin se, että siinä täytyy miettiä paljon sanoja. Tunnelman luominen, se, kun saa hyvän idean keksimisen jälkeen vain antaa kynän liikkua paperilla? Tunteiden ilmaiseminen runoilla… Öö, näitä on aika paljon!


Mikä on pisin kirjoitusprojektisi? Kerro siitä jotain.

Tällä hetkellä minulla ei ole mitään pitkää kirjoitusprojektia kesken… Pitkiä projekteja olivat ainakin Joulumaa ja Loitsulinnan kuiskaus. Molemmat nyt ajateltuna surkeita kyhäelmiä, eikä Loitsulinnan kuiskaus ikinä edes tullut päätökseensä. Siitä Ester on kuullut hieman, heh… Joulumaa oli ihan sympaattinen, kirjoitin sitä vuoden joskus 2.-3. luokkalaisena.


Mikä on huonoin kirja, jonka olet lukenut? / Oletko koskaan lukenut oikeasti huonoa kirjaa? Jos olet, mikä se on?

Heti tulee mieleen uudehkon Varjot-sarjan ensimmäinen osa, Helähdys, joka oli pakko lukea koulussa nyt syksyn alussa. Se oli sekavaa tekstiä, mutta sopii varmasti joillekin toisille – minua nuoremmille, aloittelevammille lukijoille ja fantasiasta pitäville… Pakko oli myös lukea jokin Ihmemies Topi, mikä oli myös vähäsen karmea. En osaa päättää, kumpi oli pahempi.


Mikä on sun oma suosikkiteksti, jota et ole julkaissut blogissasi?

Öö… Hmm. Varmaan joku runo, tekstinpätkä, jostain kirjoitusvihon perukoilta – ja tulee mieleen yksi novelli, mutta tarkemmin ajateltuna se on huono. Surkea. Okei, en tiedä.


Jos sinun pitäisi olla viikko ilman kirjoittamista tai lukemista, kumpaa et tekisi?

En lukisi. En voi olla kirjoittamatta päiväkirjaa. Ja runoja. Ja kaikkea.


Mistä kertoisi/kertoo kirjoittamasi fiktiivinen kirja? (Esim. minkälainen luonne päähenkilöllä on, onko hän eläin vai ihminen, mitkä ovat hänelle tärkeitä asioita...)

Tiedän, että tämä on tosi tylsä vastaus, mutta en ole kirjoittamassa kirjaa enkä osaa vastata ollenkaan. 😅

Millaisia tekstejä kirjoitat eniten?

Päiväkirjamerkintöjä? Niitä kirjoitan joka päivä 😅 No okei, ehkä runoja. Teen niitä melkein joka päivä ja ehkä yksi kymmenesosa tulee joskus näkemään päivänvalon. Ne ovat HUONOJA.


MISSÄ yleensä kirjoitat?

Keittiön saarekkeen ääressä, omassa huoneessani (siellä en kovin usein, paitsi päiväkirjamerkinnät aina), tai sitten aika paljon koulussa oppitunneilla, kun pitäisi tehdä jotain muuta. Pari viikkoa sitten jouduin opettelemaan kotona pari tuntia yhtä matematiikan juttua, koska kirjoitin runoa silloin, kun sitä selitettiin, ja seuraava englannin tuntikin meni siihen kokonaan :)


Oletko saanut ELK-kohtauksia? (Eläytyy liian kovasti.)

Todennäköisesti olen! Tosi monesta Esterin tekstistä, siitä yhdestä Olivian tekstistä, jossa oli kaksi poikaa ja toinen kuoli (mikä ihme sen nimi oli?) + aika monesta muustakin Olivian tekstistä, Viljan siitä… MIKSEN MUISTA SEN NIMEÄ? Joku Viimeinen henkäys?, ja joistakin muistakin :)


Minkälaisia tekstejä sinusta on miellyttävintä kirjoittaa?

Se riippuu täysin fiiliksestä ja tilanteesta! Aika usein runoja, tekstinpätkiä, ja pidempiä tarinoita silloin, kun minulla on oikeasti motivaatiota niihin.


Kuinka usein kirjoitat kaunokirjallisia tekstejä?

Ehkä joka toinen päivä. Riippuu monesta asiasta. Joskus on pidempi väli, joskus monta kertaa päivässä… En osaa oikein sanoa.


Kuinka usein käyt kirjastossa?

Ehkä viikon välien? Tai silloin, kun lukeminen loppuu. Rakastan kirjastossa käymistä niin paljon. Välillä menen sinne suoraan koulusta lukemaan ja lainaamaan kirjoja, välillä pyydän vanhempia viemään ja vain lainaan i-s-o-n kasan kirjoja, haha!


Jos sä perustaisit yhteisen blogin jonkun bloggaajan kanssa, kuka se oisi?

Apua, en osaa vastata! Liian monta vaihtoehtoa… Ester? Tai Linnea tai Olivia? 😅


Ärsyttääkö sua ikinä negatiiviset kommentit?

Jos tällä tarkoitetaan siis asiallista kriittistä palautetta kommentissa johonkin blogini tekstiin, ei. Ei ärsytä, koska negatiiviset/kriittiset kommentit ovat oikeasti tosi hyödyllisiä :) Paitsi ehkä joskus, kun olen oikeasti yrittänyt jossakin tekstissä ja se ei ole onnistunut, ei omasta eikä kommentoijien mielestä :/ Mutta siinäkään ei ärsytä ne itse kommentit, vaan se, ettei se teksti onnistunut.


Luetko blogiyhteisön jäseniä kavereiksesi?

TB-yhteisöstä (tarinablogiyhteisöstä) en lue ketään vain sen takia kaverikseni, että hän kuuluu tähän yhteisöön, enkä tunne suurinta osaa. Tietyt ihmiset täällä ovat kuitenkin minulle todellatodellatodella läheisiä ja he kyllä tietävät, että kenestä puhun nyt – heidät luen ystävikseni :)


Oletko ikinä miettinyt blogisi lopettamista? Jos olet, mikä on saanut sinut jäämään? / Oletko koskaan harkinnut blogin lopettamista?

En tosissani. Tai viime aikoina ihan vähän, niin vähän, ettei sitä oikein voi laskea, mutta en ole lopettamassa ainakaan heti :)


Kuinka pitkään olet ajatellut jatkaa tämän blogin pitämistä?

Niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Lopettaminen ei ole edessä pian, olen aika varma, koska ainakin nyt blogin pitäminen tuntuu enimmäkseen tosi ihanalta! Minulla on myös vähän sellainen tunne, että tulen aikuisenakin pitämään blogia – en todennäköisesti tällaista blogia, mutta jotakin muuta, koska olen täysin rakastunut bloggaamiseen.


Mikä on parasta blogin pitämisessä, jos et saa valita kirjoittamista?

Ää, miksei saa valita kirjoittamista? No, palautteen saaminen teksteihin. Se on niin palkitsevaa ja rakastan lukea kommentteja, sekä positiivisia että kriittisiä.


Paras asia omassa blogissasi?

Ehkä se, että tämä on tosi omannäköiseni? Eli sininen (yllätys) ja ehkä rauhallinen, ja sellainen… no, tajuat ehkä, mitä selitän. Annimainen. En pidä tuosta sanasta, mutta annimainen.


Huonoin asia omassa blogissasi?

Ehkä se, ettei kovin moni näistä teksteistä ole niin onnistuneita omasta mielestäni, mutta jotakin täytyy julkaista 😅


Mistä blogista olet saanut eniten inspiraatiota omaan blogiisi?

Olipa kerran – Esterin tarinoita -blogista, eli OKET:sta :) Totta kai monista muistakin blogeista, mutta Ester on niin uskomattoman hyvä kirjoittamaan ja hänen bloginsa on niin ihana ja ainutlaatuinen, että pakostakin siitä inspiroituu 💙


Missä kahdessa blogissa käyt useimmiten?

OKET:issa ja… en ole varma, että Linnean tarinapajassa vai Olivian tarinablogissa. Käyn myös tosi monissa muissa blogeissa usein, mutta nuo tulee klikattua ehkä ensimmäisenä auki :)


Onko sinulla jokin blogivihko, johon kirjaat siihen liittyviä asioita?

Joskus on ollut, mutta ei enää 😅 Yritän pitää asiat kasassa päässäni, haha.

Kommentit

 1. Oli ihanaa nähdä oma kysymykseni täällä (ja kaikkien muidenkin)!
  PS. Jaetaanko täällä keksejä?🍪

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Juu, jaetaan, ainakin, jos muistaa sanoa: 🍪

   Poista
 2. Kivoja varauksia kivoihin kysymyksiin! 😊👍
  Äh, mun piti olla eka, mutta sitten unohin puhelimeni jonnekin ja ei ollut aikaa kommentoida.🤦🏼‍♀️🙁
  No, joka tapauksessa kiva postaus. 🙂💕😊👍

  VastaaPoista
 3. Hyviä vastauksia! 💙 Meissä on aika paljon samaa... Mutta myös erilaista. 😃 Mä en muista mitä mä noista kysyin, joten taidan mennä katsomaan. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten hauska fakta: minäkin olen napannut just sellaisen kuulan ykkösluokalla taskuuni. 👌🏻😅

   Poista
  2. Kiva kuulla, että ollaan jonkin verran samanlaisia, ja erilaisuus on aina myös hyvä asia 💙

   Poista
 4. Ihania vastauksia! Naurettiin pikkusiskon kaa jostain syystä siinä ruisleipä-kohdassa! Oon luukenut suurimman osan sun postauksista, mut en oo osannut kommentoida!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista 💙 No, ihanaa, että kommentoit nyt!

   Poista
 5. Itse haluasin muuttaa Ranskaan. Olen käynyt Ruotsissa ja kerran VAHINGOSSA 2v sitten suomen ja venäjän rajalla.

  VastaaPoista
 6. ET SÄ VOI TIETÄÄ TYKKÄÄTKÖ SIENISTÄ JOS ET OO IKINÄ EES MAISTANUT. Oikeesti sienet on suomalaista ruokaa ja ne on aliarvostettuja 😭 Mä aion kirjottaa kirjan sienistä ja pakotan sut lukemaan sen. Teillä on oikeesti paljon huonekasveja, meilläkin on btw (onko btw semmonen ärsyttävä sana) kultaköynnös. Jaaa Hp-studiot oli aika siisti paikka ja sun pikkusisko on kyllä järkevä :) No joo, mukava postaus oli ja antoisat vastaukset 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan sanonut, etten tykkäisi sienistä - mä sanoin, etten oo ikinä maistanut. Piste. Ja toiseksi, mä en ole dissannut sieniä, älä syyllistä! Btw on sellainen ärsyttävä sana, pääsisinpä pian sinne studioille, mun pikkusisko ei ole järkevä ja kiitos Ficcinen 💙

   Poista
 7. Mä en ikinä tiedä, mitä tällaisiin voi kommentoida, koska Q&A:t on oikeastaan aina hyviä. Takuuvarma valinta. No, öö... Selkeästi vastailtu. Ja tässä on vastauksia vastauksiin:
  - Sä rakastat annimaista ja käytät sitä päivittäin, koska se on mahtava sana.
  -Sä syöt iltapalaa kasilta. Argh. Lisää huonoa omatuntoa unirytmistä mulle ja Fikelle. (Ja ehkä myös noin seitsemällekymmenelle prosentille maapallon muusta väestöstä :))
  -Ala käyttää IRL:n tilalla sanaa kasvotusten, se on kivempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Mä en käytä sitä päivittäin ja mä en rakasta sitä - älä valehtele.
   - Mä syön iltapalaa kasilta. Mutta mä olen silti väsynyt aamuisin. Ottakaa musta mallia :)
   - Kiitos tästä ideasta.

   Poista
  2. KUKAAN JÄRKEVÄ EI SYÖ ILTAPALAA KASILTA TAI MEE NUKKUMAAN YSILTÄ ANTEEKSI NYT VAIN NEITI MINULLA-ON-TÄYDELLINEN-RYTMI

   Poista
  3. Sanoitko sä juuri, etten mä ole järkevä, anteeksi nyt vain? Mä en kutsu sua mun synttäreille 😭 :)

   Poista
 8. Kiva postaus!
  ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
 9. Ihana Q&A-postaus! <3 En nyt tiedä, mitä muutakaan mä sanoisin... ööh... No ainakin mä sanon, että muakin ärsyttää ne lyhenteet 😅 Ja kaikille, jotka niitä käyttävät: Käyttäkää vapaasti! :) Ihanaa kun mainitsit mun postauksen tuolla, ja sen nimi on siis Viimeinen naurunhelähdys :D Meissä on selvästi jotakin samaa, mutta myös erilaista :) Hmmmmmmmmm, ei kai tässä muuta 😅 Oli kiva lukea tätä! <3 :)

  VastaaPoista
 10. Minullekin toi väärässä oleminen esimerkiksi on ärsyttävää..

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Aivan ihanaa, jos aiot kommentoida! Jokainen kommentti on minulle todella tärkeä, oli se sitten minkälainen tahansa 💙 Kommentoi rohkeasti sekä positiivista että kriittistä palautetta, koska molemmat auttavat minua paljon :)