Kirjoitusvinkkejä

 


Moi! Nyt kerron vinkkejä kirjoittamiseen, joista voisi olla hyötyä! Tiedän, että en ole mikään maailman paras kirjoittaja, tai lähellekään, mutta ehkä nämä auttavat jotakuta?

Tässä jotain;

-Mieti, mistä haluat kirjoittaa jo etukäteen! Koko juonta ei tarvitse olla selvillä, mutta on hyvä, että on käsitys mitä yleisluontoisesti tarinassa/kirjoituksessa tapahtuu. 

-Kuvaile asioita tarkasti, ja yritä antaa lukijoille jonkinlainen kuva henkilöhahmoista. Hahmojen ulkonäön kuvauksia voi sujauttaa tarinan sisällekin, esimerkiksi "Katri heilautti mustia, lyhyitä hiuksiaan". Aina ei tarvitse kirjoittaa mitään pitkiä henkilökuvauksia tarinan keskelle :)

-Jos et välillä jaksa kirjoittaa, ne ajat voit käyttää jo kirjoitetun tekstin läpikäymiseen. Kirjoitusvirheiden korjailuun, lauseiden lisäilyyn ja juonen korjaamiseen, jos on tullut jotain asiavirheitä. Itsekin teen niin, todella kätevää!

-Kuvittele mielessäsi henkilöhahmot ja heidän luonteensa. Voit tehdä vähän kuin ystäväkirjat, jossa kirjoitat luonteesta. Pidemmissä tarinoissa teen itsekin niin. 

-Näytä teksti läheisille. He osaavat yleensä kertoa, jos tarinasta puuttuu jotain. Muista pyytää läheisiä olemaan rehellisiä, etteivät vain kaunistele totuutta😉 Se on ärsyttävää, kun vanhemmat sanovat usein vain "hyvä", vaikka tarina olisi huonoimpasi...

-Älä mieti tarinan pituutta, eli älä yritä tehdä tarinasta pidempää lisäilemällä turhia sanoja ja lauseita, jotta kirjoitus pysyy mielenkiintoisena. Yleensä pituutta vain tulee huomaamatta, niin on käynyt monille pidemmille tarinoilleni!

-Vaikka tekstin idea on tärkein, kielioppiasiat ovat silti myös tärkeitä! Osaa ihmisiä kun saattaa ärsyttää, jos teksteissä on kirjoitusvirheitä, joten kannattaa opetella kielioppisääntöjä. Olen itsekin sellainen, että ärsyttää, jos on pilkkuvirheitä yms. 😊

-Tee harjoituksiksi pieniä tarinoita, sellaisia, kuin olen täällä julkaissut. Kaikkien tarinoiden ei tarvitse olla romaanin pituisia! 🙃

En nyt keksi enempää, voin joskus muulloinkin laittaa näitä! Kiitos kun luit tämän, ja toivottavasti sait vinkkejä tarinoihisi! 

Kommentit

  1. Todella hyviä vinkkejä, näistä on oikeasti apua kirjoittamisessa!!

    VastaaPoista
  2. Tässä ei ollut ideoita mistä kirjoittaa tarinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, ei ollutkaan! Tein niistä oman postauksen, se löytyy hakemalla ”Tarinaideoita”.

      Poista
  3. Moi! Yksi kirjoitusvirhe on, joka ärsyttää mua toistuvasti täällä. Sä sanot usein esim. "Kuulostaa kivalle", ja oikea tapa sanoa olis "kuulostaa kivalta". Jotenkin se ärsyttää mua 😅 Anteeks että nipotan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ja kiitos tiedosta, en ollut tajunnutkaan🤔 Aloin oikeesti nauraa kun luin tän, koska mua itseäni ärsyttää JUST tollaset asiat, niin aloin miettimään mikäs mun kaksoisolento siellä on🤣

      Poista
    2. Ehkä me ollaan salaisia kaksosia?! 😅 Itse vaan aina kirjoittaessa tollaiset asiat jää ärsyttämään, heh...

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙