Upea Amari ja Yön veljet

 


Moi! Törmäsin viime viikonloppuna tällaiseen mahtavaan kirjaan, Amari ja yön veljet! Päätin tehdä siitä lyhyen arvostelun. Lyhyen siksi, että kirjaa on vaikea kuvailla paljastamatta liikaa, eli suosittelen lukemaan itse :) Uppouduin kirjaan itsekin, ja luin sitä putkeen tosi kauan. Lisään tämän kirjan, johon on ilmeisesti tulossa lisää osia, tuonne Hyviä kirjasarjoja/kirjoja-listaan sivupalkkiin!



Kirjoittaja: B. B. Alston 

Suomentaja: Ilkka Rekiaro

Ilmestymisvuosi: 2021

Kustannusyhtiö: - 

Kustannusyhtiö Suomessa: Kustannusosakeyhtiö Otava

Sivumäärä: 363 


B. B. Alstonin kirjoittama kirja Amari ja yön veljet on fantasiakirja, joka kertoo Amari- nimisestä tytöstä. 13-vuotiaan Amarin isoveli Quinton katosi jokin aika ennen kirjan alkua. Amari ja hänen äitinsä ovat jo oppineet elämään jotenkuten asian kanssa poliisin todettua tapauksen toivottomaksi, mutta Amari ei halua luovuttaa. Hän ikävöi veljeään, ja yrittää etsiä tätä itsekseen. 


Omituisen miehen ilmoitettua Amarille, että Quintonin huoneessa on salaperäinen salkku, Amarin elämä muuttuu. Salkusta löytyy jotain aivan uskomatonta, sekä lisäksi kutsu Yliluonnollisten asiain virastoon. Mitä ihmettä? Amari lähtee kohti Virastoa, ja saa kuulla siellä niin ihmeellisiä asioita, ettei ikinä olisi uskonut sellaisia olevan olemassakaan. Hänen isoveljensä on Viraston erikoisagentti, joka on kadonnut vaarallisen tehtävän aikana. Miten Amari voi löytää veljensä? Liittymällä Virastoon, se on ainut vaihtoehto. Virasto tarjoaa Amarille uuden, mutta myös vaarallisen elämän. 


Amari henkilönä on rohkea, päättäväinen, itsenäinen ja upea. Kirja on mahtava aloitus sarjaan, ilmeisesti sarja siis jatkuu. Pidin kirjassa erityisesti taianomaisuudesta, ja siitä, että Amari tutustuu maailmaan omassa tahdissaan. Samalla pääsemme itsekin tutustumaan Virastoon ja yliluonnolliseen maailmaan. 


En pitänyt lopusta kovin paljon parin asian vuoksi; lopussa Amarin eräs tuttu hyppää pahan puolelle, mutta tilanne on sekava, eikä siitä saa täydellistä käsitystä, mitä on tapahtunut. Lisäksi Quintonin selviäminen jää auki, ja sen olisi voinut mielestäni hyvinkin kertoa lopussa. 


Kirja on Amarin näkökulmasta. Se on mielestäni hyvä asia, parempi kuin se, että kirja olisi hän-näkökulmasta. Minä-näkökulmassa meidän lukijoiden on helpompi päästä henkilön ajatuksiin ja näemme kirjan maailman Amarin silmin. 


Hahmoja kirjassa on paljon, mutta tärkeitä sivuhenkilöitä vähemmän. Päähenkilö on tietenkin Amari, ja tärkeimmät sivuhenkilöt ovat mielestäni Elsie, Amarin huonetoveri, sekä Dylan, joka auttaa Amaria löytämään kadonneen isoveljensä. Muita tärkeitä sivuhenkilöitä ovat Lara, agentti Magnus, agentti Fiona, Moreau ja monet muut. Maailma on kirjassa laaja, kuten vaikkapa pottereissa tai Soturikissoissa, ja pidän siitä todella paljon. 


Kirjasta olisi tehnyt paremman se, että Virasto olisi ollut enemmän salaisessa paikassa. Olisin myöskin tykännyt siitä, jos Quinton olisi itse esiintynyt kirjan aikana useammin, vaikkapa puhumaan salaa Amarille. Se olisi ollut mielenkiintoista. 


Kirjan nimi ei kuvaa täydellisesti kirjaa, koska Amari ja yön veljet- kirjassa puhutaan enemmän Quintonin löytämisestä ja arvoituksesta, kuin Yön veljistä. 


Antaisin tälle kirjalle arvosanaksi täydet viisi tähteä viidestä. Aivan mahtava kirja! Kiinnostava, ja siihen uppoutuu helposti. Kansi on myöskin miellyttävän näköinen. Varmaankin lempikirjani tällä hetkellä! 


Kirjan takakannessa lukee "9-12 vuotiaille", mutta mielestäni se sopii paremmin ehkä 10-13 tai 14-vuotiaille. En osaa sanoa tarkkaan, koska en tiedä, minkä ikäisiä tällainen kirja enää kiinnostaa. 8-vuotiaille Amari ja yön veljet olisi ehkä liian monimutkainen. Suosittelen kaikille fantasiakirjallisuuden ystäville! 




Kommentit

  1. Kuulostaa todella jännälle! Minulla on eräs kirjasarja kesken, mutta heti kun saan sen luettua, mietin tätä ja Värikkäitä! (Jos se oli sen yhen kirjan/kirjasarjan nimi?! :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea, ehdoton suositus! Ja joo, oli se sen nimi :)

      Poista
  2. Luen tätä nyt itsekin, mut en nyt ihan tiedä. Vähän häiritsee, kun muistuttaa mun mielestä niin paljon Nevermooria 🤷‍♀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Kaikilla on erilainen kirjamaku! En itse ole Nevermooria lukenut, joten sellaista en huomannut :) Kiva kun tulit kertomaan, mitä mieltä olet! Muutkin, tulkaa vain rohkeasti kommentoimaan mielipiteitänne erilaisista kirjoista :) <3

      Poista
  3. Olen ehkä vähän myöhässä mutta aivan sama😅 Luin itse kyseisen kirjan ja kyllä se on lempi kirjani aivan mahtava! En olisi itse voinut arvata mitä lopussa kävi ja uppouduin itsekkin lukemaan sitä moneksi tunniksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa, vanhoihinkin postauksiin saa totta kai kommentoida :) Jes, ollaan sitten samaa mieltä, että tämä kirja oli mahtava! <3

      Poista
  4. Ehkä sitten, kun olen hieman vanhempi, voisin lukea… Kuulostaa silti upealta kirjalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista tästä kirjasta enää oikeastaan mitään, mutta kiva, jos aiot joskus lukea :)

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙