Syyskuun kirjavinkit

 


Heippa! Heti alkuun haluan sanoa, että hyvää lokakuuta juuri sinulle 💙 Lokakuun myötä tietenkin myös syyskuu loppui, ja oma syyskuuni oli tosi kiva - sekä lukemisen että muunkin elämän kannalta! Sain mm. uuden lempikirjan, josta saat kuulla pian lisää :) Luin syyskuussa monta muutakin hyvää kirjaa, ja halusin sen vuoksi tehdä tällaisen kirjavinkkipostauksen. Kerron siis seuraavaksi parhaita paloja viime kuussa lukemistani kirjoista. Toivottavasti tykkäät, ja kerro ihmeessä kommenteissa edes yksi oma syyskuun (tai minkä tahansa muun kuun) vinkkisi! 🍂📚


Jäljellä & Toisaalla - Salla Simukka 
Sivumäärä: Jäljellä - pokkarina 222, Toisaalla - pokkarina 233 
Arvosanani: 5/5 

Siirryttiin heti aluksi kuukauden parhaisiin kirjoihin - vaikka toisen luinkin syyskuun viimeisenä päivänä ja toisen lokakuun ensimmäisenä, eli se ei periaatteessa edes kuulu tähän postaukseen. Mutta ei välitetä nyt siitä. Välitetään sen sijaan siitä, että... vau. Tämä kirjapari on aivan upea. Ne pari pikkuruista asiaa, joista en oikein pitänyt, jyräytyvät kaikkien hyvien asioiden alle. Jäljellä on siis 15-vuotiaan Emmin näkökulmasta kerrottu tarina maailmasta, josta kaikki muut ihmiset ovat kadonneet. Toisaalla kertoo saman tarinan eri näkökulmasta, eli tällä kertaa päähenkilö on 18-vuotias Samuel. Jos voin sanoa rakastavani jotakin kirjaa, näitä minä rakastan. Rakastan. Sanavalinnat, kuvailu, upeat henkilöhahmot, kaikki etikkaan liittyvä pohdinta (se iskee aina), Onerva, koko se IDEA, ainakin nämä toimivat loistavasti. Jos sinulla on pienikin mahdollisuus lukea tämä, LUE TÄMÄ. Se ei ollut vinkki. Se oli kuules käsky. 


Kun enkelit katsovat muualle & Minuuttivalssi - Salla Simukka 
Sivumäärä: Kun enkelit katsovat muualle - 193, Minuuttivalssi - 143 
Arvosanani: Kun enkelit katsovat muualle - 4/5, Minuuttivalssi 4-/5 

Ei, kaikki syyskuussa lukemani kirjat eivät ole Salla Simukan kirjapareja, vaikka tämä alkaakin näyttää siltä. Tosin melkein kaikki syyskuussa lukemani kirjat ovat Salla Simukan kirjoja. Oikeasti, vaikka en niitä kaikkai nyt kerrokaan. No, aiheeseen. Kun enkelit katsoivat muualle (sanotaan tästä lähtien KEKM) on Kirsikan näkökulmasta ja Minuuttivalssi Susannan. KEKM:ssä Kirsikka ihastuu Susannaan, ja Minuuttivalssissa he jo seurustelevat ja asuvat yhteisessä asunnossa. Pidin molemmista näistä kirjoista, vaikka eivät suosikkejani olekaan! Etenkin KEKM:ssä on ihanaa kuvailua ja sitä ihastumisen tunnetta, ja juuri siksi pidän siitä enemmän 💙 Minuuttivalssi on toki myös hyvä, mutta ei ihan yhtä hyvä kuin KEKM. Oli ihan hilkulla, että sekin olisi saanut 4/5, mutta se miinus jotenkin livahti mukaan. Jos siis tykkäät romantiikasta, lue ihmeessä! 💜


Yöuinti ja muita novelleja - Terhi Rannela 
Sivumäärä: 111 
Arvosanani: 4,5/5 

Tämä oli tosi ihana 💜 Yöuinti ja muita novelleja on, nimensä mukaisesti, novellikokoelma, todella hyvä sellainen! Juonesta en osaa sanoa oikein mitään, tarinoita ja hetkiä nuorten/nuorten aikuisten elämästä. Äh, harmittaa, kun en osaa sanoa tästä mitään 😂 No, tämä on aika lyhyt, joten jos yhtään alkoi kiinnostaa, kannattaa lukea! 


Kiss my juhannus - Laura Suomela
Sivumäärä: 149 
Arvosanani: 4,5/5 

Jotenkin kivan kevyt, helppolukuinen ja silti ihana kirja! Kiss my juhannus kertoo neljän (oliko niitä nyt neljä? Kai? Ei, vaan viisi!) nuoren/nuoren aikuisen juhannuksesta, joka ei mene aivan odotusten mukaan. Vuokramökki ei olekaan sitä, miltä kuvissa näytti, ja lisäksi Suvilla on eräs suurempikin ongelma. Luvassa myös väärinkäsityksiä. Luin tämän parissa tunnissa, eli sellainen kiva ja ohut kirja, joka silti käsittelee monissa kohdissa tärkeitä aiheita. Ei ehkä sellainen, jonka muistan vaikkapa parin kuukauden päästä (kuten esimerkiksi Jäljellä & Toisaalla - VAU, edelleen), mutta kiva viikonloppukirja, jos mitään muuta ei ole saatavilla! 


mähän tiesin, ettei täällä ole mitään - Kuura Juntunen 
Sivumäärä: 256 
Arvosanani: 4,5/5 

"Elämä ei kuitenkaan maistu oikein miltään, joten Helle, Julian, Leeni ja Caesar lähtevät seikkailulle selvittämään, mitä tarkoittaa muunsukupuolisuus, miten saadaan aikaan jaffapullomuistoja ja mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Ehkäpä vastaukset löytyvät Itä-Suomesta (tai internetistä)." - suora lainaus kirjan takakannesta 
Takakansi siksi, etten osaa selittää tämän kirjan juonesta yhtikäs mitään. Eipä tuohon oikein ole lisättävää. Hahmot ovat ihania, kuvailu on ihanaa, Hellen pohdinta muunsukupuolisuudesta on kiinnostavan ihanaa ja kirjan ulkoasu on aivan ihanan ihana! Pidin tästä, vaikkei tämäkään mikään suosikkini - lukekaa 💙


Hurme - Sini Helminen 
Sivumäärä: 324 
Arvosanani: 4,5/5

Olin harkinnut pitkään Hurmeen aloittamista, ja onneksi nyt luin sen. Upea kirja! Halla on suosikkihahmoni, mutta Seelakin on ihana :) Hurme kertoo siis Seelasta, joka alkaa - no, nähdä kuolleita. Vahvasti tarinaan liittyy hänen hieman-pieleen-menneet Tinder-treffinsä, joiden jälkeen vastapuoli ajaa kolarin ja kuolee. Arvaattekin varmaan, että hän on yksi näistä kuolleista. Tästä tapahtumasarja alkaa! Sama kommentti kuin melkein kaikkiin kirjoihin: ei paras, mutta tosi hyvä. Harvoin luen tämän tyyppisiä kirjoja, mutta tämä oli positiivinen yllätys! Hurme aloittaa myös ilmeisesti ihan trilogiankin, ehkäpä luen joskus muut osat. 


Kuura-trilogia - Elina Pitkäkangas 
Sivumäärä: 355 
Arvosanani: Kuura - 4,5/5, Kajo - 4+/5, Ruska - 5-/5

UPEA, VAIKUTTAVA JA MAHTAVA. Luin vain Ruskan syyskuuna aikana, mutta haluan silti nostaa koko trilogian esiin. Sarja kertoo siis ihmissusista, rakkaudesta ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Rakastan kaikkea sitä eettistä ja moraalista pohdintaa, mitä näissä kirjoissa on, rakastan niin monipuolisia ja ei-automaattisesti-hyviä-tai-pahoja hahmoja, rakastan kirjojen kansia, rakastan kirjojen juonta. Vaikuttava kuvaa ehkä parhaiten näitä kirjoja - näitä jää pohtimaan pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin, ja kun kirjoja on juuri lukemassa, niitä ei vain voi lopettaa. Niin koukuttavia. Kuura on tosin aika raaka, ja etenkin toisessa ja kolmannessa kirjassa todella väkivaltainen, joten nuorille tai herkille tämä ei sovi. Kaikki muut, lukekaa! 

Kommentit

  1. Uu, voisin lukea joitain näistä;)! Kaikki kirjat olivat kiinnostavia, mutta erityisesti pidin ensimmäisistä eli, jäljellä&toisaalta-kirjoista. Onnistuit kirjojen kuvailemisessa tosi hyvin, joka teki postauksestakin tosi hyvän! Eli, yksinkertaisesti sanottuna tämä postaus oli mukava (voiko noin sanoa?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, todellakin kannattaa lukea joitakin näistä - ainakin Jäljellä ja Toisaalla 💙 Tosi kiva kuulla, että kuvailin mielestäsi näitä hyvin, koska mä vähän pelkäsin tämän postauksen olevan liian epäselvä tai jotakin 😅

      Poista
  2. Hmm vaikuttaa kivoilta mutta minusta olen ehkä liian nuori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä eivät tosiaan oikein sovi nuoremmille (ja kukakohan mä olen sanomaan - olen 12-vuotias ja luen vain nuorten aikuisten kirjoja 😂), mutta ehkäpä joskus myöhemmin? :)

      Poista
  3. Kiitos ja ihanaa, jos sait kirjavinkkejä 💙

    VastaaPoista
  4. (Yritin kirjoittaa jo aiemmin kommenttia, muttei ollut wifiä...)

    Ihana postaus 💙 Olen itse lukenut näistä Jäljellä, mutta en Toisaalla, joka mun tosin pitäisi lukea... Ja Kuura-trilogia kuulostaa aivan mahtavalta, aion todellakin lukea sen! Omia syyskuun vinkkejä... Parhaat tässä kuussa lukemani kirjat lienevät Jos vielä jään ja Punainen kuin veri (olen nyt lukemassa Valkoinen kuin lumi ja olen jo lukenut jo Musta kuin Eebenpuu JA LUMIKKI ON VAIN MAHTAVA!) Sä olet tosin ehkä lukenut sen??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💙 Suomen laissa pitäisi olla, ettei saa missään nimessä lukea Jäljellä-kirjaa ja olla lukematta heti sen jälkeen Toisaalla. Sillä määritelmällä sä olet lainsuojaton - eli luepa nyt nopeasti! Jos vielä jään kuulostaa kiinnostavalta, ja Lumikkia olen nyt itsekin lukemassa :)

      Poista
  5. Eikun joo, ei se tainnutkaan olla syyskuussa, kun nyt on lokakuu....

    VastaaPoista
  6. SIIS MITÄ MIKSI MÄ EN OLE LUKENUT TÄTÄ POSTAUSTA? Argh.
    First things first: MINUUTTIVALSSI ON PAREMPI. Se on niiiiiin paljon parempi. Se kuvaa suhteen vaikeuksia, kun on päästy ohi ensihuumasta, ja sitä, kuinka ihastus syvenee sellaiseksi rakkaudeksi, että hymyilee toisen nähdessään, vaikka näkee joka päivä. Siinä kerrotaan ulkopuolisesta, sosiaalisesta eristäytymisestä, toisten jälkeen jäämisestä, uusista ystävistä, syömishäiriöistä... Kun enkelit katsoivat muualle ei vain VOI kilpailla sen kanssa. Piste, pilkku ja huutomerkki.
    Second things second, mahtava postaus, josta saa paljon vinkkejä, ja selkeästi kerrottu... Ylipäätään tosi hyvä. Voitko sä tehdä joka kuussa tällaisen :)))
    Ps. Mä lainasin just Yöuinnin ja mulla on on lainassa myös Ruska, ja TODELLAKIN haluan lukea Jäljellä/Toisaalla. Salla Simukka best <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. a. Mun mielipiteet on muuttuneet. Minuuttivalssi on parempi. Mutta vain ihan vähän. Sellaisen pari prosenttia parempi. Ehkä.
      b. Kiitos 💙💙 Mä olenkin kirjoittamassa lokakuun kirjavinkkejä parhaillaan :)
      c. Kerro mitä mieltä sä olet niistä sitten, kun oot lukenut!

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙