Vuodenaikoja


kuva: minä


 Moi :) Meidän piti kirjottaa sanataidekoulussa teksti, joka on eri vuodenajoista saman patsaan näkökulmasta. Joo, patsaan näkökulmasta. Mä en tiedä, mitä mieltä oon tästä, mutta sähän voisit kertoa mielipiteesi kommenteissa? Ja jos kommentista meinaa tulla liian lyhyt, olis kiva kuulla myös sun lempivuodenaika. Mun on syksy, mutta mä rakastan myös talvea ja kesää, ja oikeestaan myös kevättä. Ja siitä puheen ollen ihanaa kevättä ja maaliskuuta! 💙



Talvi 


Aukio on parin sentin lumikerroksen peitossa. Pari lintua hyppelehtii ympäriinsä nokkien maata ja jättäen jälkeensä pienen pieniä jalanjälkiä. Puiden oksilla lepää myös lumikiteiden peitto. Se saa kaiken näyttämään satujen talven ihmemaalta. Ohitse kävelee melko paljon ihmisiä - aurinkoinen, juuri sopivan kylmä ilma on hyvä päivä lähteä kävelylle. Joku heilauttaa ohi mennessään yhtä ohuista koivuista ja siitä putoaa lunta maahan kasaksi. Puuterilunta lennähtää myös lähellä istuskelevan pikkulinnun päälle. Se pörhistää höyheniään ja lennähtää yhdelle lumisista puunoksista. Jos olisin ihminen enkä kivestä tehty patsas, minulla olisi varmaankin kylmä. Koko harmaa pintani on sametinohuen lumen alla. Laatta, jossa kerrotaan nimeni, on pyyhitty jonkun puiston ylläpitäjän toimesta lumesta. Se kimaltelee kullanvärisenä kaiken lumen vieressä. Puiston reunalla olevalla penkillä istuu kolmen ihmisen porukka. Kahdella on pitkät hiukset, toisella vaaleat ja toisella ruskeat, ja kolmannella lyhyet ja vaaleanruskeat. Kaikkien hiukset ovat koristeltu pienellä lumihuurteella. He katselevat ympärilleen puistossa, yksi piirtelee kengänkärjellään lumeen sydäntä, ja näyttävät iloisilta. Minäkin olen iloinen. 



Kevät 


Puut aukion reunoilla ovat täynnä vihreitä hiirenkorvia. Maassa ei ole enää ollenkaan loskaa tai lunta, on keskikevät. Ihmisiä on jonkin verran liikkeellä, mutta ei niin paljoa kuin kesäisin - moni on ehkä töissä tai ajattelee, että on vielä viileää. Yksi monista aukiolla laulavista linnuista hypähtää kädelleni ja olen varma, että hymyilisin, jos voisin. Taivas on melko pilvinen, mutta ei silti ole liian kylmä. Vielä takkikeli, mutta ilmassa liikkuu tunne siitä, että pian takkia ei enää tarvitse. Nuori pariskunta kävelee aukion läpi ja pysähtyy kohdalleni lukemaan nimilaattaani. Toinen vilkaisee minua tarkemmin, molemmat nauravat ja kävelevät sitten hymyillen pois. Lintu lennähtää sirkuttaen pois kädeltäni ja liitää siivet levällään yhteen lähipuuhun. Puiden lehdet eivät ole vielä täydessä loistossaan, mutta näyttävät silti jo nyt iloisilta ja pirteiltä. Pienellä penkillä aukion laidalla istuskelee kaksi ihmistä. Toisella on vaaleanruskeat, lyhyet hiukset ja toisella vaaleat ja pitkät. He istuvat vähän kauempana toisistaan kuin monet muut, ja toinen selaa jotain puhelimeltaan. Toinen näyttää… huolestuneelta. Haluaisin lohduttaa häntä, mutta en osaa. Auringonsäteet osuvat kasvoihini ja saavat minut tuntemaan, että kesä on pian täällä. 



Kesä 


Aurinko lämmittää kivistä pintaani juuri sopivasti. Ei ole liian kuuma niin kuin joinakin kesän päivinä, mutta ei viileäkään. Puut ovat täydessä loistossaan ja pieniä, iloisesti sirkuttavia lintuja istuu joka puolella. Autoja ei kulje paljoa, ihmiset ovat liikkeellä kävellen tai pyörällä. Jonkin matkan päässä sijaitsevalla jäätelökioskilla on jonoa. Kaksi poikaa heittelee toisilleen aukion reunalla palloa. He ovat paljain jaloin - aukiollani ei ole lasinsiruja tai muuta sellaista, niin kuin monissa muissa puistoissa. Ilma tuoksuu ihanalta, rantahiekalta ja kesältä. Jostain kauempaa kulkeutuu tuulen mukana myös suolaista meren tuoksua. Haluaisin tällä hetkellä niin paljon olla ihminen. Voisin olla riemuitsemassa keskikesän tunnelmasta kaduilla muiden kanssa. Joudun vain katselemaan. Äkkiä huomaan aukion leveällä penkillä yksin istuvan hahmon. Hänen pitkät, kauniin vaaleat hiuksensa roikkuvat surullisina ja hän on painanut katseensa maahan. Minulle tulee paha olo hänen puolestaan. Kadulla hahmon takana ihmiset nauravat ja syövät jäätelöä, laulavat jotain juhannuslaulua, ja pian heidän ilonsa tarttuu takaisin minuunkin. 



Syksy 


Rakastan syksyä. Puiden vihreät lehdet ovat vaihtuneet oransseihin, ruskeisiin, keltaisiin, punaisiin, kaikkiin sävyjen sekoituksiin. Minunkin päälleni on lentänyt koristeeksi irronneita lehtiä. Syksytuuli puhaltaa ja haistan sen ihanan raikkaan tuoksun. Aurinko paistaa vähän, ei liikaa, sopivasti. On viileää. Autoja ajaa aukion ohitse jatkuvasti. Ihmiset ovat menossa töihin ja kouluihin. Olen harmissani heidän puolestaan - saisivatpa he nauttia tästä kauneudesta. Maailma on kuin pienen, ruskean oranssin peiton alla. Syksypeiton. Joku pieni lapsi kävelee aukion läpi reppu selässään. Hän kumartuu ja ottaa maasta suuren, punaisen vaahteranlehden. Lapsen kasvoille leviää hymy, ja hän kävelee aukion reunalle, puisen penkin luokse. Huomaan vasta nyt, että penkillä istuu kaksi ihmistä. Toisella on vaaleat, pitkät hiukset, ja hän näyttää jotenkin tutulta. Toisella on mustat, yhtä pitkät hiukset, ja he hymyilevät yhdessä. Lapsi antaa punaisen lehden heille ja kävelee pois. Molemmat katsovat kaunista lehteä hetken, laskevat sen sitten vierelleen penkille ja alkavat jutella iloisen näköisinä paksut kaulahuivit kaulassaan. 




Kommentit

  1. Kaikki 4 vuodenaikaa ovat tosi hyviä! Minun suosikki vuodenaikani on kesä☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä on mustakin kiva vuodenaika - ja sillon voi valvoa pitkään, koska loma ☀️

      Poista
  2. Oikeastaan hyvä postaus – ehkä tästä tulee vähän mieleen sun vanhat tekstit ja se että tähän on annettu valmiiksi aihe mistä kirjoittaa. Ei tämä siis huono ole, ei vaan paras 🫶🏻 Näistä teksteistä mun lemppari oli Kesä tai Syksy ja mun oma lempivuodenaika on… kesä, syksy tai kevät :) Ei talvikaan huono ole. Mutta se on huonoin näistä vaihtoehdoista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana 💜 Joo, ei paras mun teksti... Mutta kiitos vielä, ja kiva kuulla sun lempivuodenajat :)

      Poista
  3. Kaikki nämä vuodenajat on hyvin kirjoitettuja, mutta kevät on ehkä mun lemppari🌿 Tykkäsin siitä et ensin se patsas kertoo mitä se näkee yms. ja sitten ilmaantuu ne samat tyypit:)
    Mun oma lempi vuodenaika on ehkä kesä, tai tarkalleen ottaen loppukevät❤️ Se on vaan parasta kun kesä oikeastaan on jo täällä, mutta silti pitää jaksaa vielä vähän odottaa. Plus se fiilis kun koulu loppuu ja sitten sä vaan meet tekemään vähän kaikkea, mutta et loppuen lopuksi yhtään mitään:D
    ❤️❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiva kuulla 🌿 (kiva emoji muuten) Ja kiitos paljon 💙 Jep, loppukevät on ihanaa :D

      Poista
  4. Kyllä tääkin on ihana, niin ihanaa ja eläväistä kuvailua ja kivaa vaihtelua sun postauksiin 💙💙 Mun lempivuodenaika on ehdottomasti kesä, kakkosena tulee talvi, sitä peesaa kevät, ja ehkä tiesitkin että vähiten pidän syksystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihanaa, että sä pidit 💙 Mä ootan kesää niin paljon, ja talvi ja kevätkin on ihania - mutta oikeesti, mikä sulla on syksyä vastaan? D:

      Poista
  5. Ihana teksti, oot hyvä kirjoittaa ja oot ihana testivelho ehkä munbs

    VastaaPoista
  6. Tosi hyvä, mun lempivuodenaika on kesä🌞☀️⛱️🌻💦

    VastaaPoista
  7. Aika kivoja :))) Lauserakenteissa vois olla ehkä enemmän vaihtelua, silleen pelkkiä päälauseita on aika paljon, mut muuten ei valittamista. JA SAAT LUVAN KERTOA MULLE HETI PAIKALLA KEITÄ NOI TYYPIT ON JA MITÄ NIILLE TAPAHTUI JA KUKA SE MUSTATUKKAINEN ON JA JA JA MITÄ.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙