Lukukuulumisia 2023

 


kuva: minä ~ kuvassa on Hank Greenin Loistavan hullu hanke, josta [ja sen edellisestä osasta] mulla on niin paljon ristiriitaista asiaa, etten jaksanut käsitellä sitä tässä postauksessa :)  

Moi! Tässä postauksessa otsikon mukaisesti mun vuoden 2023 lukukuulumisia. :) 

Osa on saattanut jo huomata sivupalkista löytyvän Mun luetut 2023 -sivun [ja jos et ole, käy katsomassa!], ja tietää sitä kautta mun lukukuulumisista. Ajattelin nyt kertoa kuitenkin vähän höpöttelymuodossa, mitä oon tykännyt tän vuoden kirjoista. 

Tammikuussa mä luin 11 kirjaa, joista paras oli [Twilightien vikan osan lisäksi, mutta siitä mä en muista paljoa muuta kuin että yksi vaikuttavimmista kirjoista, joita oon koskaan lukenut] aika ehdottomasti Viha jonka kylvät. Se on vaan niin tärkeä, vaikuttava, upea ja koukuttava kirja, jossa on mahtavat hahmot, ja mä rakastan sen kirjoitustyyliä. Jokaisen maailman ihmisen pitäisi lukea se. Eli jos et oo vielä lukenut Viha jonka kylvät -kirjaa, LUE SE. Kiitos. :) 

Toinen tosi hyvä kirja, jonka luin tammikuussa, on Siiri Enorannan Maailmantyttäret. Mä annoin sille 5 tähteä, mutta nyt mä mietin, olisiko pitänyt vaihtaa neljään ja puoleen. Se maailma oli vain… upea. Ja koko kirja oli niin rauhallinen ja kaunis ja rakastan kaikkia sen hahmoja. Jos joku ei oo kuullut, Maailmantyttäret siis kertoo tulevaisuudesta Romahduksen jälkeen, jossa on yksi suuri valtio Maailmankoti ja sitten Saarivaltio [olikohan sen nimi edes se?]. Maailmankoti on ihana utopia, ja mä haluaisin vaan muuttaa sinne. Jokaisella hahmolla, joka kertoo tarinaa, on omanlainen kerrontatyyli ja sekin sopii hauskasti tähän. 

Ihan hyviä kirjoja, mitä mä luin tammikuussa, oli ainakin Mila Teräksen Yökirjeitä, Nicola Yoonin Kaikki kaikessa [siitä mä en tosin kauheasti tykännyt], Terhi Rannelan Yhden promillen juttuja ja Sarah Crossanin Kuunnousu. Luin myös Heartstopperin ekan osan! Siinä tosin kävi sellainen sekaannus, että mä vahingossa varasin sen englanniksi, mutta sain kuitenkin Google Kääntäjän avulla luettua :D Toisen osan luin tän kuun alussa, suomeksi, ja se oli musta parempi. Ihanaa, kevyttä sarjakuvalukemista. Ootan innolla, että kolmas osa suomennetaan - ja Loveless, sen haluaisin ehdottomasti lukea!

Helmikuun parhaat kirjat oli Eve Lumerton Kaapin nurkista ja Angie Thomasin toiset kirjat. Kaapin nurkista on vaan ihana. Se oli sellainen kirja, joita välillä osuu kohdalle, joiden kirjoitustyyliä vaan rakastaa ja joiden lukeminen tuntuu helpolta ja mukavalta. Aseksuaalisuudesta ja muista ei-hetero-suuntautumisista ei oo vielä todellakaan liikaa kirjoja, joten siitä paljon plussaa, ja mä pidin kirjan hahmoistakin tosi paljon. Usein hahmot saa mut just pitämään jostakin kirjasta. 

Angie Thomasin [typerä tabletti yrittää vaihtaa ton koko ajan Angie Tuomaksen 😭] toiset kirjat mä taas luin putkeen kolmen päivän sisällä. Ja vau. Betoniruusu oli niin upea, vaikuttava, kaikkea sitä, mitä Viha jonka kylvät oli - vähän laimennettuna vaan, koska Viha jonka kylvät on kyllä silti parempi. Betoniruusu kertoo siis Starrin isän tarinan. Mun vuoro -kirja oli myös tosi tosi hyvä, mä pidin Bristä hahmona tosi paljon. Räplyriikat sopi siihen myös niiiiin hyvin. 

Helmikuussa luin myös joitain viime vuoden luettuja uudestaan. Kaikilla mausteilla sai mut edelleen hymyilemään - siinä on joku pieni taika, minkä takia mä rakastan sitä, vaikka mä en osaakaan nimetä sitä. Ihana. Lämminhenkinen. Suosittelen ehdottomasti. Emman salainen toive -kirja oli myös edelleen ihan kiva, tärkeitä aiheita, mutta en pitänyt siitä yhtään niin paljoa kuin viimeksi, varmaan sen takia, että se on suunnattu nuoremmille. Sarah Crossanin Yksi oli toisella lukukerralla vielä parempi, mä pidin siitä tosi paljon. Mutta loppu on aivan liian surullinen. Kukaan ei voi väittää, ettei olisi sen jälkeen itkenyt tai ainakin melkein-itkenyt. Luin myös Normaali-sarjan vikan osan uudestaan, ja se oli tosi hyvä. Koko Normaali-sarja on hyvä, mutta mulle tulee siitä aina ihan liian kesäfiilis, koska mä muistan, kun luin kahta vikaa kirjaa kolmelta yöllä teltassa parvekkeella elokuun alussa ja viestittelin Olivialle. 

Kauhean moni ei ehkä oo kuullut Kati-Annika Ansaksen [taivutetaanko sukunimi noin, jos se on Ansas…?] Tuhkataivas-kirjasta, mutta senkin mä luin hetken mielijohteesta helmikuussa. Ja pidin. Se oli aika tosi raskas ja niin, mutta kun mä olin lukenut sen, mä olin iloinen, että olin lukenut sen. Äh. Lukekaa itse, niin tajuatte. :D 

Sitten siirrytään oi niin ihanaan kevätkuukauteemme maaliskuuhun, jota mä inhoan tällä hetkellä yli kaiken tuon lumimäärän takia. MIKSI. MIKSI LUNTA. Joo, ei puhuta siitä sen enempää, vaan siitä, mitä mä olen lukenut maaliskuussa. 

Alotin maaliskuun lukemalla Randa Abdel-Fattahin Näyttääkö pääni tässä isolta? -kirjan. Näin mä oon kirjoittanut yhteen vihkoon, johon merkkaan mun luettuja kirjoja: | 4,5/5 | Amal on tosi ihana hahmo, kirjoitustyyli on koukuttava, tärkeästä aiheesta on kirjotettu ymmärrettävästi, hauska ja älykäs kirja, kertoo hyvin uskonnon tärkeydestä | Kirja siis kertoo muslimityttö Amalista, joka alkaa käyttää hijabia, hänen tunteistaan siihen ja islaminuskoon liittyen ja ylipäätään Amalin elämästä ja hänen kavereistaan. Tää sekä oli tärkeä teos uskonnosta ja kulttuurista että sai mut parikin kertaa nauramaan. Oikeasti, siinä oli pari niin hyvää sarkasmikohtaa :D

Sen jälkeen luin Lotta-Sofia Saahkon Koti kulttuurien välissä -kirjan, joka kertoo hänen kokemuksistaan kolmannen kulttuurin lapsena. Eli kerrankin jotain ei-kaunokirjallista. Luin muuten ei-kaunokirjallisia myös tammikuussa: Greta Thunbergin äidin ja koko perheen kirjoittaman Sydämen asioita -kirjan, joka oli tosi vaikuttava ja sai mut ajattelemaan enemmän ilmastoa eläinten oikeuksien lisäksi [oon siis nyt alkanut kasvissyöjäksi - en syö myöskään kalaa, kun jotkut ei laske sitä lihaksi -, eläinten oikeuksien takia], sekä Malala Youzafzain ja hänen tapaamiensa ihmisten kirjoittaman Meidän oli paettava, joka on taas yksi niistä kirjoista, joka kaikkien pitäisi lukea. 

Sitten koitti pieni lukujumi - joka johtui varmaan siitä, että yritin lukea yhtä ja samaa surkeaa kirjaa ja se vei mun motivaation. Sen palautti Nic Storen Kolme on parillinen luku, joka oli vähän outo mutta ihan hyvä, ja plussaa HLBT+-asiasta. Sitten aloin lukea innostuneena Elina Pitkäkankaan Sang-kirjaa. Ja vau, se oli tosi tosi hyvä! 4,5/5, voisin sanoa :D Sang kertoo tulevaisuuden sodan runtelemasta Fusangin valtiosta, jossa päähenkilö Dawei joutuu eroon perheestään. Koko kirja on tosi vaikuttava kuvaus koti-ikävästä ja kulttuurista ja ja ja ja monesta asiasta. Suosittelen ihan jokaiselle. 

Viime viikonloppuna kävin mun äidin ja siskon kanssa kauppakeskuksessa, ja mä sain mustat [okei, olisin halunnut tummansiniset, mutta siellä ei ollut] pitkävartiset Converset, ja ne on niin ihanat ja ää! Mutta joo, se ei ollut se asia, vaan se, että Conversejen lisäksi mä sain Neljä askelta murhaan -kirjan omaksi. Mulla on nyt siis kaikki McManuksen suomennetut kirjat Yksi meistä on seuraavaa lukuun ottamatta. :) Luin sen melkein yhdeltä istumalta, ja... okei. Se ei ollut niin hyvä kuin muut McManuksen kirjat. Juoni oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen, kuten aina, mutta jotenkin koko toteutus oli aika laimea. Siinä ei ollut yhtään sitä kunnollista nyt-murhaaja-osoittaa-sua-aseella-ja-kaikki-on-ihan-jännityksessä -kohtaa, niinku McManuksen muissa kirjoissa, ja jännitys puuttui muutenkin. Lopputulos: hyvä joo, mutta olisi voinut olla myös paljon parempi. 

Huhtikuun kirjoista mä voisin puhua sitten jossain toisessa postauksessa, vaikka alkuhöpöttelyissä :) Kiitos, kun luit, ja ois kiva kuulla kommenteissa vaikka sun paras luettu kirja tältä vuodelta 💙


Kommentit

 1. Kiva lukea tälläistä Erinlaista tekstiä😉 Minun paras luettu kirja on Taru sormusten herrasta siinä meni TOSI kauan luin sen noin 5 kuukautta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Taru sormusten herrasta en ole itse vielä lukenut, mutta ehkä mä senkin joskus luen :D

   Poista
 2. Kiva postaus, kivoja kirjoja, kivoja lukukuulumisia <33 Itse asiassa mä en ollut lukenut melkein mitään näistä, mutta tästähän sai mukavasti pidennystä jo valmiiks ylipitkään lukulistaan. Tällä hetkellä paras kirja, jonka oon tänä vuonna lukenu... hmm... varmaan Yökirjeitä? No okei, mä en ole tänä vuonna ehtinyt lukea mitään ihmeellistä ja kirjastovaraus tulee vasta ens viikolla, joten ei hajuakaan! 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kommentti, haha 💙 Ylipitkät lukulistat, samaa aikaa ihania ja karmeita :D Kiitos kun luit <3

   Poista
 3. Mä en ollut lukenut näistä mitään tai ainakaan melkein mitään, mutta aion lukea muutaman, koska muutama vaikuttaa ihan hyvältä.

  VastaaPoista
 4. Mä luulin kommentoineeni tähän jo tän postauksen julkaisupäivänä...

  Mä oon itkun partaalla kun kaikki hehkuttaa Angie Thomasta ja en löydä kirjastosta mitään sen kirjoja. 😭 Mun pitää siis varata jotain, vaikken yleensä tykkää varata asioita. MUTTA vasta sitten, kun oon saanut 14 pitkää kirjaa luettua. 😭
  Joo, Ansas taivutetaan tietääkseni 'Ansaksen'. :)

  Hyvä postaus, vaikka mun lukulista on pidentynyt huomattavasti tän postauksen myötä.. Ihanaa kuulla susta taas ja tätä höpöttelyä oli ihanan rento ja annimainen fiilis lukea. 💙

  Ps. MÄ TYKKÄÄN TUMMANSINISESTÄ NYKYÄÄN.
  Mun ehdoton lempiväri on nyt pastellinsininen, se vaalee, mutta toisena sellanen tosi tumma sininen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun on pakko löytää jostain Thomaksen kirjoja, haha :D Ihana kuulla, että pidit tästä, höpöttelypostaus oli kiva kirjoittaa pitkästä aikaa 💙 Uu, okei, säkin tummansinisenfanittaja <3

   Poista
 5. Ihana postaus! Sain oikeesti paljon uutta lukuinnostusta, kun vähän aikaa sitten se oli TÄYSIN kateissa. Mutta musta tuntuu, että se johtuu vaan siitä, että fantasia genrenä ei enää niin sovi mulle. :D

  Asiasta toiseen. Mulla oli hauskaa tätä postausta lukiessa, piristi mun aamua :) Mun pitää kyllä ehdottomasti pistää joitakin täältä mieleen ja marssia kirjastoon ihan pian 😅 Ja mä oon tänä vuonna lukenut vain kahta kirjaa, koska mulla ei ollut melkein yhtään motivaatiota lukea. Mutta parempi on kyllä Amari ja taikureiden peli, koska siinä oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen loppukohtaus. :D Nyt mä luen The Magpie Societyn toista osaa, joka kyllä innosti kovasti, joten nyt lukeminen tuntuu taas kivemmalta 🙃

  Okei, nyt mä aloin höpöttämään. Hyvä postaus, joka toimi samalla lukuvinkkipostauksena! 😅💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 💖 Tuttu tunne, välillä lukumotivaatio vaan katoaa jonnekin *silmienpyörittelyemoji* Kahta kirjaa, apua :D Mutta The Magpie Societysta plussaa, se on mahtava, mutta loppu on ihan järkyttävä.. Kiitos vielä kerran <3

   Poista
 6. Suurinta osaa sun luetuista kirjoista en oo lukenut, mutta kun loppuu kirja-ideat niin tiedän mihin mennä 😉 paras kirja minkä mä oon lukenut tänä vuonna on varmaan sk:n uusi erikoisseikkailu tai sellaisen balettia alina sarjan kaksi osaa (oon tanssia 🙃) tai ette tiedä mitä sota on.... joo niitä on aivan liikaa! Mutta ihana postaus oli ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät siis tästä jotain kirjavinkkejä ❤️ Mullakin on aina ihan liikaa suosikkikirjoja, haha :D Kiitos kommentista <3

   Poista
 7. Angie Tuomas, nauroin. Ja mistä me viestiteltiin silloin kesällä mä en muista 😭
  JA HEI JOO TUHKATAIVAS MÄ OON LUKENUT SEN SE ON IHAN HELVETIN MASENTAVA MUT TOSI HYVÄ. Ja NPTI? on myös tosi hyvä, mä luin sen, kun oltiin Espanjassa, joten ✨nostalgia✨
  Mä hämmennyin tosi suuresti kun sekoitin Meidän oli paettava ja Täältä minä pakenen, jota Malala Youzafzai ei siis todellakaan ole kirjoittanut.
  Ja joo oikeesti, se Kolme on parillinen luku on niin outo, mä en jaksanut sitä jatkuvaa draamaa ja mikä se niiden salapoliisikerhosivujuoni ees oli 😭
  Sä erehdyt pahasti, jos luulet, että saat YHDEN kirjan vastaukseksi tän vuoden parhaaseen. Joten Raakaversio, Vuonna 1984, Girl Friends, Linnunkesyttäjä ja Coraline. Oisin sanonut myös Ruskan, mut en tiedä, oliko se tän vuoden puolella. Anyways, mä rakastan näitä sun kirjapäivityksiä (vaikka mä saan kyllä niitä myös ihan reaaliajassa haha), JOTEN LISÄÄ NÄITÄ KIITOS.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angie Tuomas, kyllä, ja me viestiteltiin siitä, että mulla ei ollut ✨ kirjoitusmotivaatiota ✨. Nostalgiaa, hienoa :D NPTI oli hyvä, miten sä sekoitat tollaiset kirjan nimet, ja joo se sivujuoni oli ihan jäätävän outo. Kiitos myös noista vuoden parhaista kirjoista, mä otin niistä kuvan, ja öö kiitos kommentista Olska ✨

   Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙