Kirjoitusvinkkejä

 


Moi! Kuten kaikki ihanat lukijat tiedätte, rakastan kirjoittamista. Se on intohimoni ja olen harrastanut sitä vuosia. Haluan oppia jatkuvasti paremmaksi kirjoittajaksi, ja ehkäpä sinäkin haluat? 

Tässä postauksessa ajattelin kertoa sinulle itse hyväksi kokemiani vinkkejä tekstien kirjoittamiseen. En ole ammattilainen enkä osaa kertoa mitään 'oikeita, mahtavia' vinkkejä, mutta nämä ovat sellaisia asioita, joihin itse yritän panostaa ja jotka auttavat itseäni. Ehkä ne auttavat sinuakin?

Nyt itse vinkkeihin!

 

-          Lue paljon! Lukeminen on kirjoittamisen perusta ja lisäksi lukeminen on aivan ihanaa ajanvietettä. Mieti; voit lukea mielenkiintoisia kirjoja ja rentoutua, sekä samalla tulla paremmaksi kirjoittajaksi! Kun luet, sanavarastosi kehittyy, opit uudenlaisia tapoja kuvailla asioita ja pääset tutustumaan erilaisiin kirjoitustyyleihin! En voi ylistää lukemista ikinä tarpeeksi, joten en edes yritä. Lukeminen on mukavaa, kehittävää ja tärkeää! :)

 

-          Kirjoita pieniä kuvauksia harjoituksiksi. Niiden ei tarvitse sisältyä mihinkään tarinaan, niiden ei tarvitse jatkua, kunhan vain kirjoitat. Kirjoittelen itsekin sellaisia usein; kuvauksia vedestä, lumesta, tuulesta, erilaisista ihmisistä, eläimistä… tekemällä oppii! Lumihiutaleet-postauksessani (Lumihiutaleet (annintarinablogi.blogspot.com)) on hyvä esimerkki kirjoittamastani lyhyestä kuvauksesta.

 

-          Käytä monipuolisia sanoja. Vaikkapa todella kaunis- sanaparin tilalle voisi kirjoittaa häkellyttävän kaunis, sanoinkuvaamattoman kaunis, uskomattoman kaunis, fantastisen kaunis jne. Kaunis- sanan tilallekin voi laittaa useita eri sanoja; upea, nätti, ihana, loistava… erilaisten sanojen käyttäminen on omasta mielestäni ihanaa!

 

-          Älä yritä tehdä tarinasta pidempää lisäilemällä väliin turhia lauseita. Kyllä, joskus itsekin sorrun tähän, mutta yritä välttää tätä! Tarina pysyy näin mielenkiintoisena ja lukijalle ei tule oloa, ettet olisi panostanut tekstiin. Jossakin netin syövereissä luki, että hyvä tarina on sellainen, jossa jokaisella lauseella on tarkoitus. En ole varma, mitä mieltä olen tuosta. Ei kannata tehdä liian tiivistettyäkään tarinaa, sillä maisemien, ihmisten ja esineiden kuvailu on erittäin hyvä asia.

 

-          Mieti ensin mielessäsi kunnolla, mille jokin paikka tms. näyttää ja ala vasta sitten kirjoittamaan siitä. Pieniä yksityiskohtia voit muuttaa, mutta kokonaiskuvan olisi hyvä olla päässäsi valmiina ennen kirjoittamista.

 

-          Tee hahmoista monipuolisia. Kukaan ei ole aina hauska, tylsä, fiksu, ilkeä, mukava tai minkälaisia piirteitä henkilöiltäsi ikinä löytyykään. Tähän kannattaa panostaa etenkin pidemmissä tarinoissa; jokaisesta ihmisestä ja eläimestä, sekä näin myös hahmostasi, löytyy erilaisia puolia. Useat ovat lisäksi vaikkapa sukulaisten kanssa erilaisia kuin kavereiden kanssa, saati sitten ollessaan yksin :)

 

-          Lue tekstiäsi ääneen itseksesi. Silloin huomaat paremmin virkkeet, jotka eivät toimi, omituiset sanajärjestykset, huonot vuorosanat ja kaikenlaista muutakin, mitä et mielessäsi lukiessasi välttämättä huomaa. Olen ymmärtänyt ääneen lukemisen voiman vasta jokin aika sitten ja aargh, nyt ärsyttää, miksen tajunnut tätä aikaisemmin! Teksteistäni on tullut ääneen lukemisen myötä paljon parempia. Näistä vinkeistä itselleni on ollut tästä kaikkein eniten huomattavaa hyötyä!

 

-          Jos sinulla on hyvä idea tarinaan, kirjoita se. Kirjoita se äläkä välitä niin paljoa noista yläpuolella olevista asioista. Ne ehtii korjailla, lisätä ja poistaa tekstistä monta kertaa jälkeenpäin. Joskus, kun saan oikein hyvän idean, minun on vain pakko kirjoittaa se: pakko. Ja silloin kirjoitankin, ja vasta kirjoittamisen jälkeen lisään pidemmät kuvailut tekstiin ja korjailen kielioppivirheet yms. Jotenkin sisälläni syttyy kirjoittamisen palo, eikä tarinasta tule yhtä hyvää, jos kirjoitan sen hitaasti oikeinkirjoitusta miettien.

 

-          Jos haluat tekstistä mahdollisimman hyvän, jätä se hetkeksi sivuun. Älä lue sitä vähään aikaan. Sitten, kun seuraavan kerran luet (välissä voi olla päivä tai kaksi, viikko tai jopa kuukausia), saat ikään kuin uuden näkökulman tekstiin. Silloin osaat paremmin miettiä, mikä lause sopii tarinaan ja mikä ei, ja voit oikolukea/kirjoittaa uudestaan vielä paremman tarinan! Pitkissä ja panostetummissa tarinoissani käytän tätä todella paljon.

 

-          Tämä saattaa kuulostaa jonkun korvaan (siis näyttää jonkun silmään, sinä luet tämän, et kuule :D) pilkunviilaamiselta, mutta muista oikeinkirjoitus. Yhdyssanat, pilkut, pisteet, sanavälit – kaikki nämä vaikuttavat siihen, minkälaisen käsityksen lukija saa tekstistäsi. Tarinan juoni ja idea ovat totta kai tärkeämpiä, mutta itse yritän panostaa paljon myös kielioppiin. Tekstistä tulee heti laadukkaampi, kun oikeinkirjoitus on kunnossa!

 


Tiedän, etten ole itsekään mikään täydellinen kirjoittaja (en lähellekään), mutta ajattelin, että olisi kiva tehdä tällainen postaus. Jos tämä auttaa jotakuta edes pikkiriikkisen, olen onnistunut!

Toivon kovasti, että pidit, seuraavaan postaukseen!

Kommentit

  1. Tosi kiva ja varmasti hyödyllinen postaus! Jos ihmettelet että kuka toi karhunen oikein on niin aloitin ihan äskettäin oman blogin joka löytyy osoitteella: tarinainen2.blogspot.com olis tosi kiva jos kävisit kattomassa. Mä myös mietin että oisko mahdollista että laittaisit mun blogin sinne linkinvaihtoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihanaa jos on hyötyä!

      Tervetuloa blogimaailmaan, Karhunen, mahtavaa, kun perustit blogin! Kävin katsomassa blogiasi, vaikuttaa kivalle! Alan varmasti lueskelemaan <3 Tuosta linkinvaihdosta; odottelen ensin hetken uusia postauksia ja seurailen blogiasi, eli en nyt ihan heti ota linkinvaihtoon, mutta todennäköisesti jossakin kohdassa käy! Voin sitten laittaa linkinvaihdosta kommentin blogiisi, kun se on ollut jonkin aikaa pystyssä :)

      Poista
  2. Kiitos! <3 Kiva kun linkkasit blogisi, kävin vilkaisemassa. Vaikuttaa kivalle! :)

    VastaaPoista
  3. Oli kyl kiva postaus lähden heti kirjoittamaan

    VastaaPoista
  4. Ihana ❤️ Ei tullu uusina nää vinkit, mutta ihana oli lukee ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Arvasin, että sä Ester tiedät jo nää vinkit, mutta kiva jos tykkäsit :) <3

      Poista

Lähetä kommentti

Ihanaa, jos kommentoit, mä arvostan sitä tosi paljon 💙